Hvor meget A-vitamin er for meget?

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har fastsat nye niveauer for det øvre tolerable indtag af A-vitamin.

EFSAs faglige panel for ernæring, novel foods og fødevareallergener har gennemgået den videnskabelige litteratur for vitamin A og foreslår at bibeholde den hidtidige øvre tolerable grænse for indtag af vitamin A på 3000 μg/dag for voksne, herunder gravide og ammende kvinder. 

Nye tolerable grænser
På baggrund af den øvre tolerable grænse for voksne på 3000 μg/dag har man desuden vurderet de tolerable grænser for de øvrige befolkningsgrupper. Panelet foreslår blandt andet at nedjustere den øvre tolerable grænse for spædbørn (4–11 måneder) til 600 μg/dag og for teenagere (15–17 år) til 2600 μg/dag. 

Se alle øvre tolerable grænser i EFSAs Scientific opinion on the tolerable upper intake level for preformed vitamin A and β-carotene. Det bør bemærkes, at de foreslåede grænser forudsætter, at indtagelse af lever og anden indmad samt produkter heraf er begrænset til en gang om måneden eller sjældnere.

De tolerable grænser omfatter alle kilder til færdigdannet A-vitamin, herunder indtag fra berigede fødevarer og kosttilskud. Indtagelse af for høje doser af færdigdannet A-vitamin kan fx give skader på fostret eller på leveren.  

Få mere at vide om vitaminer og tolerable grænser hos:

Helle Buchardt Boyd     
hbb@remove-this.dhigroup.remove-this.com 
Tel +45 4516 9097