Lavere tolerabelt indtag af PFAS i fødevarer

EFSA har fastsat en væsentlig lavere grænse for indtag af fluorerede stoffer (PFAS) i fødevarer.

I en ny risikovurdering har den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, vurderet de fire fluorerede stoffer, der bidrager med cirka halvdelen af den mængde fluorerede stoffer, som mennesker udsættes for: PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS.

Den nye grænse er fastsat til et samlet tolerabelt ugentligt indtag af de fire stoffer på 4,4 nanogram per kilo kropsvægt per uge.

Download rapporten Risk to human health related to the presence of perfluoroalkyl substances in food

Den kritiske effekt
I vurderingen udpeger EFSA’s eksperter immunforsvarets nedsatte respons på vacciner som den kritiske sundhedsskadelige effekt ved de fire stoffer. Denne vurdering adskiller sig fra en tidligere EFSA-vurdering fra 2018, hvor øget kolesterol blev set som den kritiske effekt.

Eksponering for de fire fluorerede stoffer sker fortrinsvis fra drikkevand, fisk, frugt, æg og æggeprodukter.

Få flere oplysninger om fluorerede stoffer i fødevarer hos:

Helle Buchardt Boyd   
hbb@remove-this.dhigroup.remove-this.com
Tel +45 4516 9097