Øl er den næstmest konsumerede alkoholiske drik i verden. Traditionelt er øl baseret på bygmalt og i mindre grad hvede, som begge indeholder gluten. Gluten i øl kan reduceres ved hjælp af nedbrydning af proteiner og filtrering. Ifølge de gældende EU-regler må øl mærkes som glutenfri, hvis glutenniveauet er under 20 mg/kg fødevare. Øllet kan dog fortsat indeholde peptider, der kan være immunotoksiske for patienter, der lider af cøliaki (glutenintolerance).
Pålideligheden af processerne for nedbrydning af gluten er under debat, og man kan argumentere for, at det vil være mere korrekt at mærke øllet som glutenreduceret øl. Derfor har den amerikanske Food and Drug Administration besluttet, at øl ikke må mærkes som »glutenfri«, medmindre øllet er fremstillet af helt glutenfri sorter som f.eks. ris.
I forskningsprojektet Barley based gluten free beer – A blessing or an uncontrollable risk har forskere undersøgt problemet med glutenpeptider i gluten, der er fjernet fra øl baseret på byg. Den korte konklusion er, at da peptiderne kan nedbrydes hurtigt ved indtagelse, vil det kræve yderligere forskning, herunder vurderinger af in vivo-toksicitet, for at kunne fastslå, om bygbaserede øl er sikre for cøliakipatienter.
Vil du vide mere om gluten i fødevarer, kontakt:
Helle Buchardt Boyd
hbb@ dhigroup. com
Tel +45 4516 9097