Risiko for at sojabaseret kost skader børn

Vi spiser flere og flere plantebaserede produkter. Mange af disse er baseret på soja, der indeholder planteøstrogene stoffer, som kan udgøre en mulig sundhedsrisiko for børn.

Soja- og andre plantebaserede produkter har en anden ernæringsmæssig sammensætning end animalske fødevarer. Forskere ved DTU Fødevareinstituttet har undersøgt sojabaserede fødevarer for en række planteøstrogener, blandt andet østrogenet genistein der i dyreforsøg har vist risiko for at føre til tidlig pubertet og udvikling af brystvæv. Derfor har forskerne haft speciel opmærksom på påvirkning af ufødte børn (på basis af moderens kost) og børn i aldersgruppen 4-10 år.

Forslag til grænseværdier for genistein
På baggrund af de indsamlede data foreslår forskerne en grænseværdi for genistein på 0,07 mg per kilogram kropsvægt for børn under 10 år og en værdi på 0,09 mg per kilogram kropsvægt for gravide.

Selv om de sojabaserede produkter har en anden ernæringsmæssig sammensætning end animalske produkter, viser forskernes beregninger, at de sojabaserede produkter i høj grad opfylder anbefalingerne med hensyn til vitaminer og mineraler.

Se hele rapporten Soy intake and possible adverse health effects in Nordic children and pregnant women (unborn children), der er udarbejdet for Nordisk Ministerråd.

Få mere at vide om planteøstrogene stoffer hos:

Helle Buchardt Boyd   
hbb@remove-this.dhigroup.remove-this.com
Tel +45 4516 9097