Titandioxid ikke sikkert som tilsætningsstof til fødevarer

En omfattende evaluering af titandioxid (E171) kan ikke udelukke risiko for genotoksiske påvirkninger. EU-Kommissionen skal nu beslutte, om stoffet stadig må benyttes som tilsætningsstof til fødevarer.

EFSA, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, konkluderer i en sikkerhedsvurdering af titandioxid, at det ikke kan udelukkes, at partikler af titandioxid kan give anledning til genotoksiske effekter. Efter oral indtagelse er optagelsen af titandioxidpartikler lav, men partiklerne kan akkumuleres i kroppen. Genotoksicitet kan beskadige arveanlæg (DNA) og føre til kræftfremkaldende virkninger.

EFSA’s ekspertpanel kunne ikke etablere et sikkert niveau for daglig indtagelse af fødevaretilsætningsstoffet. På den baggrund anses titandioxid ikke længere som sikkert til brug som tilsætningsstof i fødevarer.

Kan påvirke brugen i medicin
Som en sidebemærkning skal det oplyses, at en lovgivningsmæssig beslutning om brugen af titandioxid som fødevaretilskud også kan påvirke anvendelse af stoffet i lægemidler og kosttilskud.

For flere oplysninger om tilsætningsstoffer til fødevarer, kontakt venligst

Helle Buchardt Boyd   
hbb@remove-this.dhigroup.remove-this.com
Tel +45 4516 9097