Tidsfrister for udfasning af tre silikonestoffer

I en ændring til REACH-forordningen bliver der nu sat tidsfrist for, hvor længe man fortsat må anvende silikonestofferne D4, D5 og D6. Det gælder bl.a. brugen i medicinsk udstyr og kosmetikprodukter.

Silikonestoffer er også kendt som siloxaner, og stofferne D4 (octamethylcyclotetrasiloxan), D5 (decamethylcyclopentasiloxan) og D6 (dodecamethylcyclohexasiloxan) er alle på EU’s kandidatliste over stoffer, der er særligt problematiske for sundhed og miljø (SVHC).

Efter den 6. juni 2026 vil det ikke længere være tilladt at markedsføre de pågældende silikonestoffer som et stof som sådan, som bestanddel i andre stoffer, eller i blandinger i en koncentration på 0,1 vægtprocent eller derover.

Der foreligger desuden tidsfrister for, hvornår brugen af D4, D5 og D6 i en lang række produkter ikke længere er tilladt, herunder:

  • 6. juni 2027: alle kosmetikprodukter (dog visse særregler for wash-off produkter, hvor D4 og D5 allerede er reguleret fra 31. januar 2021) 
  • 6. juni 2031: lægemidler og veterinærlægemidler
  • 6. juni 2031: medicinsk udstyr, inklusive in vitro diagnostisk udstyr

Der gælder dog særlige undtagelser, når D4, D5 og D6 optræder som restkoncentrationer fra silikonepolymerer i medicinsk udstyr.

Se alle tidsfrister for D4, D5 og D6 i Forordning 2024/1328 om ændring af bilag XVII til REACH

For flere oplysninger om brugen af silikonestoffer i medicinsk udstyr og kosmetik, kontakt:

Poul Bo Larsen 
pbl@remove-this.dhigroup.remove-this.com 
Tel +45 4516 9478

Tidligere artikel om Risikovurdering af silikone i plejeprodukter