Lider man af glutenallergi (cøliaki), kan brugen af biobaserede og -nedbrydelige materialer, der indeholder hvede eller rug, udgøre en risiko, blandt andet fordi der er et hul i den nuværende lovgivning, hvor der ikke kræves allergimærkning af fødevarekontaktmaterialer (FKM).
Tyske forskere har undersøgt forskellige typer FKM, der indeholdt gluten, for om glutenindholdet kunne migrere fra materialerne. De undersøgte materialer var bestik, tre sugerør, en tallerken og et vaffelbæger. Det var især materialer med hvedeklid, der afgav gluten.
Kontakttid har betydning
Materialerne blev undersøgt både ved brug til glutenfri væsker og faste fødevarer. På grund af den meget korte kontakttid og -flade var det ikke muligt at påvise glutenmigration fra det undersøgte bestik.
Til gengæld migrerede gluten fra de øvrige materialer, både når det drejede sig om væsker og faste fødevarer. Især kontakttiden med materialet var afgørende for migration. Det vil sige jo længere kontakttid, jo mere gluten migrerede fra materiale til fødevaren. Derimod havde temperatur og pH-værdi ikke nogen indflydelse.
En detaljeret gennemgang af studiet kan læses i artiklen Gluten migration from biodegradable food contact materials poses a risk to celiac disease patients.
Hvis du vil vide mere om fødevarekontaktmaterialer og migration af stoffer, kontakt:
Helle Buchardt Boyd
hbb@ dhigroup. com
Tel +45 4516 9097