Hampeprodukter giver risiko for højt indtag af tetrahydrocannabinol

Spiser man hampeprodukter, er der risiko for at indtage for høje niveauer af det euforiserende stof delta-9-tetrahydrocannabinol, siger Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.

Det psykoaktive stof delta-9-tetrahydrocannabinol (Δ9-THC) forekommer naturligt i hampeplanten Cannabis sativa. I 2015 fastsatte EFSA en akut referencedosis (ARfD) for stoffet på 1 µg/kg kropsvægt.

EFSA har siden vurderet den akutte eksponering for Δ9-THC fra en række fødevarer som fx te-infusioner, brød, pasta og kosttilskud. I alt er 588 fødevareprøver blevet vurderet. Især i hampefrø, hampeolie og te-infusioner blev der påvist indhold, som gav anledning til for høje indtag. Også brød bagt med hampemel, chokolade og kosttilskud afgav for høje doser af stoffet.

Der er imidlertid for få data og begrænsninger i de tilgængelige analysemetoder. EFSA konkluderer derfor i sin rapport Acute human exposure assessment to tetrahydrocannabinol, at vurderingerne af den akutte eksponering for Δ9-THC er forbundet med stor usikkerhed og formentlig i overkanten. Der må derfor foretages yderligere forskning for at få pålidelige data.

Få mere at vide om stoffer i fødevarer:

Helle Buchardt Boyd   
hbb@remove-this.dhigroup.remove-this.com
Tel +45 4516 9097