Konferencen, som var arrangeret af DI i samarbejde med Global PFAS Science Panel, tog udgangspunkt i PFAS-stoffernes mange negative effekter samt det omfattende begrænsningsforslag, som blev stillet i 2023 af fem medlemslande herunder Danmark.
Konferencens formål var at bringe forskellige sektorer sammen, herunder virksomheder, forskere og myndigheder, for at udveksle erfaringer og belyse muligheder og udfordringer med substitution og alternativer til anvendelsen af PFAS.
Substitution er komplekst
Der blev på konferencen belyst flere mulige alternativer, hvoraf flere dog er i en meget tidlig fase. Det fremgik, at substitution af PFAS kan være både kompliceret og komplekst på grund af PFAS-stoffernes mange egenskaber og funktioner. Det fremgik endvidere, at der ikke kan forventes en simpel substitution, men at ikke-kemiske og tekniske løsninger og processer skal overvejes i substitutionsprocessen. Generelt blev det vurderet, at der findes alternativer for langt de fleste forbrugeranvendelser af PFAS som f.eks. skivoks og tekstilimprægnering.
Substitution kræver innovation i forhold til udvikling af bæredygtige alternativer, men uvished om hvilke anvendelser, der rammes i en endelige begrænsning, samt hvornår begrænsningerne indføres, skaber usikkerhed og tøven hos industrien.
DHI kan hjælpe din virksomhed på vej med at skabe et overblik og prioritere indsatsen mod anvendelse af PFAS.
Hvis du vil vide mere, kontakt:
Anne Rathmann Pedersen
arp@ dhigroup. com
Tel +45 4516 9370