Sundhedsfarlig kemi i gør-det-selv produkter

Miljøstyrelsen har givet en virksomhed påbud om at trække to gør-det-selv produkter tilbage fra markedet, da de kan være sundhedsskadelige. Påbuddet sker på basis af et projekt, DHI har deltaget i.

De to produkter, begge indendørsmaling, indeholder stoffet 2-ethylhexansyre. Næsten en måned efter brugen af produkterne kunne der fortsat måles for høje afgasningskoncentrationer af stoffet, der kan skade fosteret hos gravide. Læs Miljøstyrelsens advarsel mod sundhedsskadelig maling.

Produkterne blev undersøgt i forbindelse med en kortlægning af produkter til gør-det-selv projekter. Seks produktgrupper blev undersøgt, herunder maling og lak, spartelmasser, grundere og lim. I alt 20 produkter blev analyseret for afgasning af flygtige kemiske stoffer. På basis af de målte værdier blev 10 produkter udvalgt til efterfølgende risikovurdering for forbrugerne.

Mangler information til forbrugerne
Gør-det-selv produkterne kan købes i byggemarkeder, farvehandler og lignende. Det er ofte vanskeligt for forbrugerne at få tilstrækkelig information om produkterne, både i form af sikkerhedsdatablade og rådgivning i butikkerne.

Analyserne af de undersøgte produkter blev foretaget af Teknologisk Institut og risikovurderingen af DHI.

Få mere at vide hos:

Poul Bo Larsen 
pbl@remove-this.dhigroup.remove-this.com
Tel +45 4516 9478