Tyskland trækker nikotinposer fra markedet

De tyske fødevaremyndigheder har besluttet, at nikotinposer uden indhold af tobak sorterer under novel foods, og er gået i gang med at trække poserne tilbage fra markedet.

De tyske myndigheder anser produktet som en fødevare, og dermed som en ikke-godkendt novel food, og har udsendt flere rapid alerts på produktet.

Der er imidlertid ikke enighed blandt medlemsstaterne i EU om, hvorvidt nikotinposer er en fødevare. Produktet hører dog ikke under tobaksvaredirektivet, og det er heller ikke et lægemiddel.

Det tyske risikovurderingsinstitut, BfR, har foretaget en risikovurdering i Health Risk Assessment of Nicotine Pouches og forventer, at især følgende forbrugergrupper er sårbare:

  • børn, unge og ikke-rygere, da nikotin er vanedannende;
  • gravide og ammende kvinder på grund af virkningerne af nikotin under graviditet og på grund af overførsel af nikotin til modermælk; samt
  • mennesker med hjerte-kar-sygdomme, da nikotin har stærke hjerte-kar-effekter.

De langsigtede virkninger af indtagelse af nikotinposer kan ikke vurderes ud fra den begrænsede mængde data, der er tilgængelig i øjeblikket, og derfor må de ikke længere sælges på det tyske marked.

For mere information om nikotin og novel food, kontakt:

Helle Buchardt Boyd   
hbb@remove-this.dhigroup.remove-this.com
Tel +45 4516 9097