Miljøstyrelsen har i juni måned meddelt, at drikkevand fremover ikke må indeholde mere end maksimalt to nanogram per liter af den totale sum af PFAS-stofferne PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS.
Skærpelsen sker på baggrund af en anbefaling fra Det europæiske Fødevareagentur, EFSA, for tolerable niveauer for de fire stoffer og et samlet kvalitetskriterie for summen af stofferne.
Senest har en spildevandsforurening med høje koncentrationer af PFOS i efteråret 2020 skabt nervøsitet for forurening af drikkevand. Forureningen stammede fra en brandslukningsvæske anvendt på en brandskole, men viste sig ikke at berøre drikkevand, da det ikke blev indvundet i det pågældende område.
Om PFAS
PFAS (per- og polyfluorerede alkylstoffer) er fællesnavnet for en række syntetisk fremstillede kemikalier. Der er identificeret mere end 4.700 PFAS-stoffer, der alle er svært nedbrydelige i miljøet og desuden mistænkt for blandt andet at være immunotoksiske og kræftfremkaldende.
Vil du vide mere om drikkevandskvalitet, kontakt:
Lise M. Møller
lmm@ dhigroup. com
Tel +45 4516 9133
Fik du læst:
Lavere tolerabelt indtag af PFAS i fødevarer